سودابه محرمی؛ حمید صنعت جو؛ یوسف بیانلو
دوره 7، شماره 2 ، تابستان 1395، ، صفحه 41-66
چکیده
پژوهش حاضر به دنبال مطالعه و بررسی جامعهشناختی کیفیت زندگی سرپرستان خانوارهای شهرستان زنجان میباشد. سوال اصلی تحقیق این بوده که وضعیت کیفیت زندگی خانوادهها و خانوارهای شهرستان زنجان چگونه بوده و عوامل موثر در تغییر کیفیت زندگی سرپرستان خانوارهای شهر زنجان چیست؟ روششناسی تحقیق: پژوهش حاضر با روش کمی انجام و به شیوه پیمایشی ...
بیشتر
پژوهش حاضر به دنبال مطالعه و بررسی جامعهشناختی کیفیت زندگی سرپرستان خانوارهای شهرستان زنجان میباشد. سوال اصلی تحقیق این بوده که وضعیت کیفیت زندگی خانوادهها و خانوارهای شهرستان زنجان چگونه بوده و عوامل موثر در تغییر کیفیت زندگی سرپرستان خانوارهای شهر زنجان چیست؟ روششناسی تحقیق: پژوهش حاضر با روش کمی انجام و به شیوه پیمایشی اجرا گردیده است که ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه بوده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه سرپرستان خانوارهای شهرستان زنجان میباشد که تعداد آنها 110943 خانوار میباشد که با استفاده از فرمول کوکران، 390 خانوار به عنوان نمونه انتخاب گردیده و سرپرستان آنها مورد بررسی قرار گرفتهاند. یافتههای تحقیق: بر اساس تحلیل دادههای جمعآوریشده، بین اغلب متغیرهای زمینهای(همانند سن، سواد، تاهل و ... ) با متغیر سبک زندگی و مولفههای آن رابطه معنادار وجود داشت. همچنین بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، کیفیت زندگی و سبک زندگی و مولفههای آن رابطه معناداری وجود داشت.
اسداله باباییفرد؛ خدیجه شرقی
دوره 5، شماره 2 ، تابستان 1393، ، صفحه 1-36
چکیده
امروزه، به علت گسترش حضور اینترنت در نظام آموزش عالی و دانشگاهها، بخش مهمی از زندگی روزمرۀ دانشجویان با اینترنت پیوند یافته است. این پژوهش بر پایۀ این پیشفرض استوار بوده است که دانشجویان در فرایند زندگی تحصیلیشان به شکل بخشیدن و تقویت ابعاد هویتی خود میپردازند. روش انجام این پژوهش روش «مردمنگاری» بوده است. در این ...
بیشتر
امروزه، به علت گسترش حضور اینترنت در نظام آموزش عالی و دانشگاهها، بخش مهمی از زندگی روزمرۀ دانشجویان با اینترنت پیوند یافته است. این پژوهش بر پایۀ این پیشفرض استوار بوده است که دانشجویان در فرایند زندگی تحصیلیشان به شکل بخشیدن و تقویت ابعاد هویتی خود میپردازند. روش انجام این پژوهش روش «مردمنگاری» بوده است. در این پژوهش با 21 دانشجو در دانشگاه آزاد رامسر و 36 دانشجو در دانشگاه پیام نور رامسر مصاحبه انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که اینترنت در زندگی روزمرۀ بسیاری از دانشجویان، به میزان گستردهای، حضور دارد و در تمامی ابعاد هویتی آنها (هویت دانشجویی، هویت نسلی، و هویت شهروندی) به طور چشمگیری نقشآفرینی میکند؛ با این حال، نقش آن در بعد «هویت نسلی»، یعنی سرگرمی و فراغت، در زندگی روزمرۀ دانشجویان مطالعهشده در این پژوهش بیشتر بوده است.
باقر ساروخانی؛ محمد میرزایی ملکیان؛ زهره توکلی
دوره 4، شماره 3 ، پاییز 1392، ، صفحه 55-81
چکیده
هویت در دوران اخیر به یکی از اساسیترین مسائل حوزههای مختلف فرهنگ و زندگی مردم تبدیل شده است. فرایندهای مدرن مسائل جدیدتری را در هویتیابی جوانان ایجاد کردهاند. در دوران مدرن متأخر، فراغت به امری زیباییشناختی تبدیل شده است که افراد از طریق آن میتوانند به هویت متفاوتی دست یابند.
هدف این پژوهش بررسی تأثیر گذران فراغت ...
بیشتر
هویت در دوران اخیر به یکی از اساسیترین مسائل حوزههای مختلف فرهنگ و زندگی مردم تبدیل شده است. فرایندهای مدرن مسائل جدیدتری را در هویتیابی جوانان ایجاد کردهاند. در دوران مدرن متأخر، فراغت به امری زیباییشناختی تبدیل شده است که افراد از طریق آن میتوانند به هویت متفاوتی دست یابند.
هدف این پژوهش بررسی تأثیر گذران فراغت در تکوین هویت ملی است که در آن از نظریة گیدنز، بهمنزلة چهارچوب نظری، استفاده شده است. جامعة آماری همة جوانان 15 - 29 سالة تهران، روش نمونهگیری به صورت خوشهای، حجم نمونه 407 نفر، و ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه است.
یافتههای پژوهش نشان داد که تحول در الگوهای فراغت جوانان تأثیری عمیق در فرایند هویتیابی آنان داشته است. این امر فرصتها و در عین حال تهدیدهایی را برای هویتیابی بازاندیشانة جوانان موجب شده است. بعضی از گونههای فراغت، به علت انطباقنداشتن با چهارچوبهای رسمی، چالشهای اخلاقی بسیاری را ایجاد کردهاند و تهدیدی برای هویتیابی جوانان به شمار میروند
فریبا زمانی
دوره 3، شماره 2 ، زمستان 1391، ، صفحه 79-99
چکیده
در تحقیقی که در خصوص مجرمان زن در تهران انجام گرفت، مشاهده شد که 90 درصد مجرمان از زندگی خانوادگی خود احساس نارضایتی میکردند. علاوه بر این، زنان در مقایسه با مردان منابع مادی و فرهنگی و فضاهای فراغتی کمتری داشتند.
در این تحقیق، 104 نفر از زنان مجرم زندان اوین بهمنزلة جامعة آماری انتخاب شدهاند و هدف کلی این پژوهش شناخت ...
بیشتر
در تحقیقی که در خصوص مجرمان زن در تهران انجام گرفت، مشاهده شد که 90 درصد مجرمان از زندگی خانوادگی خود احساس نارضایتی میکردند. علاوه بر این، زنان در مقایسه با مردان منابع مادی و فرهنگی و فضاهای فراغتی کمتری داشتند.
در این تحقیق، 104 نفر از زنان مجرم زندان اوین بهمنزلة جامعة آماری انتخاب شدهاند و هدف کلی این پژوهش شناخت شرایط و خصوصیات اجتماعی و خانوادگی زنان بزهکار تهران با تأکید بر سه شاخص کلیِ خانواده، محیط اجتماعی، و اوقات فراغت است.
این مطالعه با روش توصیفی ـ تبیینی انجام شده است و برای گردآوری اطلاعات از تکنیک مراجعه به اسناد و مدارک، پرسشنامه، و همچنین مصاحبه و برای تحلیل و پردازش اطلاعات نیز از نرمافزار spss و از روش آماری ضریب همبستگی استفاده شده است.
نتیجة تحقیق نشان داد که بین وضعیت خانوادگی زنان و بزهکاری آنان ارتباط مستقیم و معناداری برقرار است
مجید الیاسی؛ فاطمه پردهدار؛ سوده ترشیزی؛ غلامرضا خوشفر؛ مجید دنکو
دوره 2، شماره 2 ، زمستان 1390، ، صفحه 55-76
چکیده
این پژوهش به ارزیابی عوامل مؤثر بر مصرف کالاهای فرهنگی میان جوانان میپردازد. هدف اصلی تحقیق حاضر، شناخت نقش برخی عوامل فردی و اجتماعی چون سن، جنسیت، شغل، سطح تحصیلات، مدتزمان گذران اوقات فراغت، و پایگاه اقتصادی ـ اجتماعی بر میزان مصرف کالاهای فرهنگی میان جوانان است. روش پژوهش پیمایشی است. جامعة آماری جوانان 18 تا 29 سالة شهر ...
بیشتر
این پژوهش به ارزیابی عوامل مؤثر بر مصرف کالاهای فرهنگی میان جوانان میپردازد. هدف اصلی تحقیق حاضر، شناخت نقش برخی عوامل فردی و اجتماعی چون سن، جنسیت، شغل، سطح تحصیلات، مدتزمان گذران اوقات فراغت، و پایگاه اقتصادی ـ اجتماعی بر میزان مصرف کالاهای فرهنگی میان جوانان است. روش پژوهش پیمایشی است. جامعة آماری جوانان 18 تا 29 سالة شهر گرگان (96429 نفر) و نمونة آماری 400 نفر از جوانان است. برای انتخاب نمونه، از روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای استفاده شده و ابزار عمدة جمعآوری دادهها «پرسشنامة محققساخته» بوده است. توصیف و تبیین دادهها با استفاده از روشهای آماری متناسب با سطح سنجش متغیرها صورت گرفته است. یافتهها و نتایج تحقیق نشان میدهد که میان جنسیت و مصرف کالاهای فرهنگی تفاوت است؛ بهطوری که مردان بیشتر از زنان کالاهای فرهنگی مصرف میکنند. همچنین سطح تحصیلات، سن، مدتزمان گذران اوقات فراغت، و پایگاه اجتماعی ـ اقتصادی با میزان مصرف کالاهای فرهنگی رابطة مثبت دارد.