فریبا زمانی
دوره 1، شماره 1 ، خرداد 1389، صفحه 1-31
چکیده
بهرهوری و رضایت شغلی از عوامل مهمی هستند که باید در توسعة جامعة صنعتی مورد توجه دقیق قرار گیرند. زیرا، مطالعه و بررسی تاریخچة توسعه و تحولِ جوامع صنعتی نشان میدهد که نیروی انسانی ماهر و تعلیم یافته در تبدیلِ جوامع سنتی به جوامع صنعتی، تأثیر انکارناپذیری داشته است. تحقیق حاضر با توجه به اهمیت موضوع، گروهی از فارغالتحصیلان علوم ...
بیشتر
بهرهوری و رضایت شغلی از عوامل مهمی هستند که باید در توسعة جامعة صنعتی مورد توجه دقیق قرار گیرند. زیرا، مطالعه و بررسی تاریخچة توسعه و تحولِ جوامع صنعتی نشان میدهد که نیروی انسانی ماهر و تعلیم یافته در تبدیلِ جوامع سنتی به جوامع صنعتی، تأثیر انکارناپذیری داشته است. تحقیق حاضر با توجه به اهمیت موضوع، گروهی از فارغالتحصیلان علوم اقتصادی را در مشاغلی که توسط آنان احراز شده، مورد بررسی قرار داده و میزان علائق شغلی آنان را ارزیابی کرده است. در این پژوهش با توجه به ماهیت تحقیق، از روش توصیفی استنباطی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون Chi-Square (کی دو) استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان میدهد که عدمانطباق رشتة تحصیلی و حقوق و امکانات مادی فارغالتحصیلان رشتة اقتصاد با موقعیت شغلی و تحصیلات دانشگاهی در عدم رضایت از موقعیت شغلی مؤثر است. همچنین، پایین بودن کارآییشغلی برخی از این فارغالتحصیلان در حال حاضر با توجه به این که جنبه های کاربردی این رشتهها مورد توجه قرار گرفته است، سبب کاهش ارزش و منزلت اجتماعی آنها گردیده است.
مهدی سبحانینژاد؛ جواد فعلی؛ محترم قبادی
دوره 1، شماره 1 ، خرداد 1389، صفحه 33-61
چکیده
پژوهش حاضر به تحلیل میزان اعتماد اجتماعی ایرانیان به صاحبان مشاغل و اصناف کشور پرداخته است. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و نمونه پژوهش شامل 4500 نفر از ساکنین 15 سال و بالاتر مراکز استانهای کشور بوده که با روش نمونهگیری طبقهای متناسب با حجم نمونه انتخاب شدهاند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته و روائی و پایائی سنجی شده بوده ...
بیشتر
پژوهش حاضر به تحلیل میزان اعتماد اجتماعی ایرانیان به صاحبان مشاغل و اصناف کشور پرداخته است. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و نمونه پژوهش شامل 4500 نفر از ساکنین 15 سال و بالاتر مراکز استانهای کشور بوده که با روش نمونهگیری طبقهای متناسب با حجم نمونه انتخاب شدهاند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته و روائی و پایائی سنجی شده بوده است و دادههای حاصل به دو شیوة توصیفی و استنباطی تحلیل آماری شدهاند.
نتایج حاصل مبین در حال گذر بودن جامعة ایرانی و تأخر فرهنگی جامعه است به طوری که ساختهای جدید در جامعه بهوجود آمده و این ساختها با ساختهای قدیمی هماهنگی ندارند. در نتیجه کسانی که پایگاهها را اشغال کردهاند، انتظارات جامعه را به خوبی برآورده ننموده و باعث عدم پیشبینیپذیری رفتار افراد میشوند که این امر خود به بیاعتمادی بیشتر جامعه منجر میشود.
افسانه شهرابی؛ رمضان حسنزاده؛ حسن صیامیان؛ کیومرث نیاز آذری
دوره 1، شماره 1 ، خرداد 1389، صفحه 63-75
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی رابطة بین میزان اعتماد در محیط مدرسه و میزان همکاری دبیران در مدارس متوسطة شهر ساری در سال تحصیلی 86-1385 است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است.
جامعة آماری این تحقیق متشکل از کلیة مدیران و دبیران ناحیة 1و2 مدارس متوسطة دولتی شهر ساری است. در پژوهش حاضر، جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامة دوقسمتی ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، بررسی رابطة بین میزان اعتماد در محیط مدرسه و میزان همکاری دبیران در مدارس متوسطة شهر ساری در سال تحصیلی 86-1385 است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است.
جامعة آماری این تحقیق متشکل از کلیة مدیران و دبیران ناحیة 1و2 مدارس متوسطة دولتی شهر ساری است. در پژوهش حاضر، جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامة دوقسمتی 1- اعتماد و 2- همکاری استفاده شده است.
روایی آزمون، با توجه به استفاده از این پرسشنامه در مطالعات انجام شدة قبلی، مورد تایید قرار گرفته است. علاوه برآن پرسشنامه در اختیار عده ای از اساتید صاحب نظر در زمینة روانشناسی و علوم تربیتی قرار گرفت و آنها نیز روایی پرسشنامه رامورد تایید قرار دادند و ضریب پایایی آن توسط آلفای کرونباخ برای پرسشنامة اعتماد 869/. و برای پرسشنامة همکاری 904/. محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از روش های آماری در سطح توصیفی و استنباطی استفاده شد.
بررسی فرضیه ها نشان داد که بین میزان اعتماد و همکاری دبیران با مدیران براساس جنسیت و نیز براساس میزان سابقة خدمت رابطة معناداری وجود ندارد.
مریم صانعپور
دوره 1، شماره 1 ، خرداد 1389، صفحه 77-106
چکیده
انسان¬گرایان (Humanists) اروپایی در دورة رنسانس با رویگردانی از حاکمیت استبدادی ارباب کلیسا در قرون وسطا به مطالعه و بازخوانی آموزههای یونان باستان همت گماشتند و در یک فرایند تجدید حیات و نوزایی، عصر طلایی اسطورههای باستانی یونان را مبنای حرکت تکاملی خود به سوی رشد و پیشرفت انسانمدارانه قرار دادند. مردان دورة رنسانس معتقد بودند ...
بیشتر
انسان¬گرایان (Humanists) اروپایی در دورة رنسانس با رویگردانی از حاکمیت استبدادی ارباب کلیسا در قرون وسطا به مطالعه و بازخوانی آموزههای یونان باستان همت گماشتند و در یک فرایند تجدید حیات و نوزایی، عصر طلایی اسطورههای باستانی یونان را مبنای حرکت تکاملی خود به سوی رشد و پیشرفت انسانمدارانه قرار دادند. مردان دورة رنسانس معتقد بودند حاکمیت زورمدارانة ارباب کلیسا در عصر میانه موجب انقیاد کورکورانه و در نتیجه مانع رشد استعدادهای مختلف شهروندان اروپایی شده است و لذا با اعراض از استبداد قرون وسطایی به ریشهیابی توانایی¬های انسان غربی در اجداد یونانیاش پرداختند و اسطورههای قبل از میلاد را بهعنوان اولین میراث انسان غربی مورد توجه قرار دادند. مقالة حاضر درصدد است برخی شاخصههای جامعة مدرن غربی را که برآمده از ارزش¬های مطرح شده در رنسانس اروپا بود به سمت میراثهای اسطورهای یونان باستان ردیابی نماید شاخصههای مزبور عبارتاند از: مردمشناسی، جامعهشناسی، سیاست، شهرنشینی و اروپا محوری.
سیدسلمان علوی؛ فرشته جنتیفرد؛ محمدرضا مرآثی
دوره 1، شماره 1 ، خرداد 1389، صفحه 107-119
چکیده
از آنجاکه عصر ارتباطات واژه ای مناسب برای دوران کنونی است ، وسایل ارتباط جمعی مخصوصاً اینترنت و انحرافات ناشی از آن (نظیر اعتیاد به اینترنت) می تواند بر ارزشها ، باورها و در مجموع بر هویت ما تاثیرگذاشته یا با آنها رابطه داشته باشد. همچنین، مجاورت طولانی با فضای مجازی می تواند به فرهنگ پذیری یک طرفه و تاثیرپذیری افراطی از هنجارها و ...
بیشتر
از آنجاکه عصر ارتباطات واژه ای مناسب برای دوران کنونی است ، وسایل ارتباط جمعی مخصوصاً اینترنت و انحرافات ناشی از آن (نظیر اعتیاد به اینترنت) می تواند بر ارزشها ، باورها و در مجموع بر هویت ما تاثیرگذاشته یا با آنها رابطه داشته باشد. همچنین، مجاورت طولانی با فضای مجازی می تواند به فرهنگ پذیری یک طرفه و تاثیرپذیری افراطی از هنجارها و ارزشها انجامیده و تعلقات ملی و سنتی کاربران را تحت تاثیر قرار دهد.
پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بر روی 250 نفر از کاربران دانشجوی دانشگاههای شهر اصفهان به مقایسة هویت ملی و مذهبی و خرده مقیاسهای این دو مقوله در افراد معتاد به اینترنت و غیر معتاد و همچنین به رابطة میان اعتیاد به اینترنت و هویت مذهبی و ملی و تجزیه و تحلیل آنها با استفاده از نرم افزار SPSS پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که استفاده زیاد از اینترنت و محیط های مجازی و اعتیاد به آن می تواند با نقایصی در برخی جنبه های هویت ملی و مذهبی مرتبط باشد.
مهرداد نورانی
دوره 1، شماره 1 ، خرداد 1389، صفحه 121-128
چکیده
همسو نبودن عوامل فعال در جامعه، همواره تغییراتی پدید میآورد که بیش از هر چیز ناشی از تباین عملکرد این عوامل است. هر جامعه تحت تأثیر کنش متقابل میان عوامل حفظ وضع موجود و عوامل جدید، تغییراتی متناسب با ظرفیت خود پیدا میکند. این تغییرات را معمولاً به دو دسته «درونزا» و «برونزا» تقسیم میکنند. تغییرات «درونزا» قاعدتاً تلاطم ...
بیشتر
همسو نبودن عوامل فعال در جامعه، همواره تغییراتی پدید میآورد که بیش از هر چیز ناشی از تباین عملکرد این عوامل است. هر جامعه تحت تأثیر کنش متقابل میان عوامل حفظ وضع موجود و عوامل جدید، تغییراتی متناسب با ظرفیت خود پیدا میکند. این تغییرات را معمولاً به دو دسته «درونزا» و «برونزا» تقسیم میکنند. تغییرات «درونزا» قاعدتاً تلاطم اجتماعی در پی ندارند و برای جامعه و تعادل ساختاری آن تهدیدی محسوب نمیشوند. ولی در تغییرات «برونزا» این احتمال وجود دارد که فرایند عادی تحول ساختار اجتماعی، دچار اختلال شود. به ویژه در تحولات ناگهانی ممکن است ساختار اجتماعی تا حد فروپاشی به خطر بیفتد.
نوید یوسفیان؛ میرسعید موسوی کریمی
دوره 1، شماره 1 ، خرداد 1389، صفحه 129-143
چکیده
«سازه انگاری معرفتی» و «برساختگرایی اجتماعی» در زبان انگلیسی اگرچه از نظر لغوی به هم نزدیکاند؛ اما هر کدام مکتبی جداگانه محسوب میشوند که اولی نظریهای تأثیرگذار در معرفتشناسی و دیگری نظریهای جامعهشناسانه در مورد معرفت است. در این نوشتار پس از معرفی مفاهیم اصلی هر مکتب و صورتبندی درجات متفاوت از هر یک، به نقش تفکرات ...
بیشتر
«سازه انگاری معرفتی» و «برساختگرایی اجتماعی» در زبان انگلیسی اگرچه از نظر لغوی به هم نزدیکاند؛ اما هر کدام مکتبی جداگانه محسوب میشوند که اولی نظریهای تأثیرگذار در معرفتشناسی و دیگری نظریهای جامعهشناسانه در مورد معرفت است. در این نوشتار پس از معرفی مفاهیم اصلی هر مکتب و صورتبندی درجات متفاوت از هر یک، به نقش تفکرات غالب بر هر مکتب در تحلیل موضوعاتی همچون تئوریهای آموزشی، تبعیضهای اجتماعی، مفهوم پناهجو و حتی فلسفة علم پرداخته شده است و در اامه اهمیت کتاب «برساختگرایی واقعیت» مورد بحث قرار گرفته است. در انتها، این نظریهها از منظرهای گوناگون مورد نقد و بررسی قرار گرفتهاند و نقاط ضعف و قدرت هر یک بیان شده است.